2008 - 17 Nisan - ‘’Bakı kulundan maliye müfettişine’’ - Milliyet - Hasan PULUR
İnsan her yaşta bir şey öğreniyor...
‘’Maliye müfettişleri’’nin kökeni ‘’Bakı Kulu’’ndan gelirmiş; Fatih Sultan Mehmet ‘’Devletin parasının pulunun, malının mülkünün, hak ve çıkarlarının hesabını sormaları için Bakı Kulları’’nı kurmuş... Onlara o kadar güvenirmiş ki...
Tarihçi Yılmaz Öztuna, Topkapı Sarayı’nda bulunan, Fatih’in bir fermanından söz eder. Padişah, bu fermanında şöyle dermiş:
‘’Ben ki karaların, havaların ve denizlerin sultanı, ben ki yedi düvele hükmeden, Bakı Kuluma sözüm geçmez.’’
* * *
‘’BAKI Kulu’’nun tek amacı vardır, o da padişah adına hakkın, hukukun zarar görmesini engellemek...
* * *
BUGÜNKÜ Maliye Müfettiş Kurulu ‘’Bakı Kulu’’ örgütünün devamıdır, resmi tarihi 130 yıl olmasına rağmen ‘’Bakı Kulu’’ başlangıç kabul edilirse 650 yıllık bir kuruluştur.
Maliye müfettişleri, kamuoyunda yaygın ve biraz da yanlış bir biçimde tanınırlar; sanki onların işleri sadece vergi denetimi yapmaktır.
Maliye müfettişleri, asıl görevlerinin vergi incelemesi olmadığını söylerler.
Peki, Maliye müfettişlerinin, ya da, Maliye Teftiş Kurulu’nun görevi nedir?
Onlar, devletin parasını pulunu, malını mülkünü, hak ve çıkarlarını her ortamda, her koşulda korurlar. Tabii vatandaşın da hakkını ve hukukunu gözeterek, onları da koruyarak.
* * *
SIK sık anket yapılır, bir soru vardır:
‘’En çok hangi meslek grubuna güvenirsiniz?’’
Çoğunluk, ‘’Silahlı Kuvvetler’’ çıkar.
Bu işlerden anlayan biri bize, ‘’Maliye müfettişlerini tanısalar, işlerini bilseler, neler yaptıklarını öğrenseler güven sıralamasında çok daha yukarıya çıkarlar.’’
Atatürk, devlet büyük sorunlarla karşılaştığı zaman, ‘’Oraya mutlaka maliye müfettişi gönderin!’’ dermiş.
Gençlik yıllarımızda bir ağabeyimiz vardı, Maliye müfettişi olduğunu söylerlerdi, bir gün onun değerini bize anlatmak için, ‘’Kimlik kartında İsmet Paşa’nın imzası var!’’ demişlerdi, İsmet Paşa cumhurbaşkanıydı.
* * *
İŞTE şimdi, bu önemli kuruluş kapatılmak isteniyor.
Bu kurumun dış örgütsel yapılar (IMF, Dünya Bankası) gibi bahanelerle devre dışı bırakılmasının istendiği söyleniyor.
Peki neden?
Bakanlar Kurulu’ndan gönderilen yasa tasarısı ‘’Vergi denetimi birimlerinin bakana bağlı, tek yapı içinde toplanmasını’’ amaçlamaktadır.
Maliye müfettişleri ve ‘’Maliye Teftiş Kurulu’’ tasarıda yoktur.
* * *
MALİYE müfettişleri vergi inceleme elemanı değildirler, Teftiş Kurulu da asli bir vergi inceleme birimi değildir.
Bakanlar Kurulu’nun Meclis’e gönderdiği tasarıdan Maliye Teftiş Kurulu ve Maliye müfettişleri çıkarılmıştır.
Peki, yapılmak istenen nedir?
* * *
MALİYE müfettişi ve öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Erol, bu konuda şöyle demektedir:
‘’Maliye Teftiş Kurulu bu yasa tasarısından kesinlikle ayırılmalı ve var olan yapısı, yetkisi, denetçilerin işlemleri ile vergi inceleme elemanlarının işlemlerinin denetim ve sorgulanmasını da içerecek biçimde genişletilmelidir. Ülkenin gelir, harcama, yolsuzluk, kara para, mali usulsüzlük ve yolsuzluklar, memur suçları, kambiyo ve bankacılık suçları, ihale yolsuzlukları, terörün maddi ve mali kaynaklarının araştırılması, iç denetçilerin ve vergi incelemeci birimlerin işlemlerinin teftişi ve sorgulanması, yarı kamusal kurum niteliğindeki mesleki örgütlerinin, dernek, vakıf ve sendikaların denetlenmesi konusundaki büyük denetim açığının 650 yıllık deneyim ve mesleki etikle yoğrulmuş Maliye Teftiş Kurulu mensuplarınca etkin biçimde yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Dünyayı yeniden keşfe gerek yoktur.
Bugün dünyanın tüm gelişmiş ülkeleri Maliye Teftiş Kurulu çalışma tarzına ve kurumsal yapısına yeniden büyük ve acı dersler alarak geri dönmüşlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti 650 yıldır böyle bir kurumu olduğu için kendini mutlu, şanslı ve onurlu saymalıdır. Bu onurla ve saygınlıkla davranan bir erk, böylesi bir kurumu kapatmak yerine, onun daha da kendini geliştirmesi için ortam ve koşul hazırlar. Çünkü, böylesi kurumlara bir gün onu kapatmak isteyenler dahil herkesin çok ama çok ihtiyacı olabilir. Maliye Teftiş Kurulu, 650 yıldır olduğu gibi devletin ve milletin güvencesi olmaya, sigorta sistemi olmaya, omurgası olmaya layıktır ve buna devam etmek azim ve kararlığındadır.’’
Sayın Ahmet Erol’un ne demek istediğini konuyu bilenler çok iyi anlamıştır.
Biz, konuyu daha basite indirgeyelim...
Maliye Müfettiş Kurulu’nun kaldırılmasından kimler memnun olur?
Bir de böyle düşünsenize.